Voeding tuin

 

Houdt uw voedingsbodem van uw gazon en planten op peil. Strooi daarom (kunst)mest en kalk.
De belangrijkste voedingsstoffen voor de plant zijn: stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en kalk (C)

Om de grond niet uit te putten is ook organische stof belangrijk om toe te voegen. Dit kan met DCM koemestkorrels of met de samengestelde organisch-minerale meststoffen van DCM. 

Kunstmest 12-10-18

Is een universele en minerale NPK-meststof, waarbij de kalium volledig afkomstig is van kaliumsulfaat. Voor een betere beginontwikkeling van eiwitten, aminozuren en vitaminen in de plant. Bevordert tevens de stikstofwerking. Wordt zowel gebruikt voor de basis, als voor de bijmesting in:

  • Beplanting en grasvelden.
  • Tuinbouwteelt in open lucht
  • Industriegroenten en speciale teelt (bijv. aardappelen, asperges, druiven etc.)
  • Boomkwekerij

Toepassingsperiode: maart-september

Groen-kalk

Groen-Kalk is een mooie kalkmeststof van hoge kwaliteit. Er is 15% magnesium aanwezig welke zorgt voor een mooi frisgroene kleur van het gazon. Uiteraard is het aanwezige calcium goed voor de pH-waarde van uw bodem en wordt het bodemleven gestimuleerd, wat weer ten goede komt aan de groei en ziektebestendigheid van het gazon.
Door de pH-waarde van de bodem te verbeteren krijgt mos minder kans om te groeien en heeft het gras een betere weerstand. Kalk strooien heeft dus een indirecte werking tegen mos.
Het is ook nuttig voor fruitbomen, moestuin en siertuin.

Aangeraden wordt om het gazon zowel in het voor- als in het najaar te bestrooien met korrelkalk.

Beste toepassingsperiode: februari – april / oktober-november

Stikstof

Stikstof speelt een cruciale rol in het genereren van groene massa. Een tekort aan stikstof resulteert in groeistoornissen, terwijl overmatige stikstof de plant vatbaarder maakt voor ziekten en de bloei vermindert. Bovendien is stikstof essentieel voor de vorming van eiwitten in de plant.

Fosfor

Fosfor bevordert de wortelgroei in planten en speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van zaden en vruchten, inclusief de productie van vitaminen in vruchten. Een verlate bloei of het scheuren van vruchten wijst vaak op een tekort aan fosfor. Jonge planten hebben een aanzienlijke hoeveelheid fosfor nodig.

Kalium

Kalium is voornamelijk essentieel voor het bevorderen van de vorming van stevig weefsel van de plant. Een adequate kaliumvoorziening heeft een gunstig effect op bloei en vruchtzetting; bovendien is voldoende kalium nodig voor de vorming van zetmeel en suiker. Kalium heeft ook invloed op de houdbaarheid en smaak van vruchten. Planten met een tekort aan kalium vertonen vaak schimmelziekten en verwelken gemakkelijk. Op zandgronden wordt kalium ook gebruikt om vocht in de grond vast te houden vanwege zijn bindende eigenschappen.

Calcium

Calcium, ook bekend als kalk, heeft voornamelijk invloed op de vorming van humus en zuren in de bodem. Voor planten is calcium een essentiële bouwsteen voor de versteviging van weefsels en het transport van voedingsstoffen. Een adequate aanwezigheid van kalk is noodzakelijk voor een efficiënt voedseltransport binnen de plant. Een tekort aan kalk kan leiden tot een daling van de bodem-pH, waardoor het risico bestaat dat bepaalde voedingsstoffen niet beschikbaar worden voor de plant. Dit geldt echter ook voor een teveel aan kalk.

Magnesium

Magnesium speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van chlorofyl, ook wel het bladgroen in bladeren. Vaak wordt een tekort aan magnesium opgemerkt op veengronden. Het aanbrengen van een dosis Kieseriet wordt aanbevolen om een tekort aan magnesium te corrigeren.

Zwavel en andere sporenelementen

Zwavel en sporenelementen als bijvoorbeeld Mangaan, Borium, Koper, IJzer en Zink zijn voor een goede groei onmisbaar.

 

 

 

Nieuwste blogs

Bromory tegen onkruid

Bromory tegen onkruid

Bromory is een totale onkruid en mosverdelger zonder glyfosaat. Bromory tegen onkruid bestrijdt alle onkruiden, grassen en mos. Bromory tegen onkruid werkt op basis van Perlagonzuur. Zoekt u een vervanging voor glyfosaat, kom dan langs in onze winkel. Wij hebben...

Pavo – Win Quality Time

Pavo – Win Quality Time

Koop 2 Pavo-producten bij Weidse Blik Tuin en Dier in Joure en maak kans op fantastische prijzen. Op 1 mei verloot Pavo de eerste prijzen. En in juli komen de grote hoofdprijzen in de verloting.
Maak kans op een roze Knegt tractor of een zadel van Prestige.

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven Wat is bodemleven? In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo...