Tuinkalender – Augustus

Hoewel augustus vaak een warme maand is, neemt de groei en bloei van de meeste planten in deze maand al langzamerhand af. Geniet daarom juist nog deze zomerdagen van de tuin. Als je nog op vakantie gaat is het belangrijk om nog wat extra aandacht aan je tuin te geven voor je vertrekt. Dan weet je zeker dat je ook na je vakantie nog van een mooie tuin kunt genieten.

Het gazon in augustus

De geur van pas gemaaid gras, daar worden mensen gelukkig van. Dat komt goed uit, want je zult je gras nu toch wel minimaal een keer per week moeten maaien.

  • Maai het gras regelmatig en stel daarbij de messen af op het weer. Tijdens warme en droge dagen kun je het gras beter wat langer houden. Door de messen wat hoger af te stellen voorkom je verbranding van het gazon. 
  • Tijdens warme dagen kun je beter tot de avond valt wachten met maaien, dit is beter voor het gras. Zo voorkom je verbranding van het gras door de zon. 
  • Door ook pas ‘s avonds te sproeien zorg je ervoor dat het water niet te snel verdampt en het gazon niet verschroeit. 
  • Het is overigens beter om eens per week een aantal uren te sproeien dan dagelijks een kwartier. 
  • Verwen deze maand één keer het gazon met wat mest. Dit kun je het beste doen wanneer er regen is voorspeld, zodat de voeding goed in kan trekken. 
  • Als je terug komt van enkele weken vakantie en het gras staat zeer lang, dan maai je dit best eerst in een hogere maaistand en pas na enkele dagen op de normale maaihoogte. 
  • Om van maaisel af te raken, kun je het in een dun laagje uitspreiden achteraan in de plantenborders tussen de sierheesters. Op de plaatsen waar zo’n laagje afgereden grasmaaisel ligt hoef je minder of niet meer te wieden en het maaisel wordt door de tuinwormen omgezet tot humus en voedsel voor de planten. 

Beplanting in augustus

Het is nog volop zomer in de tuin. Er staat van alles in bloei, je raakt nog lang niet uitgekeken. Het kan heel warm worden deze maand, bewatering blijft belangrijk. 

  • Verwijder uitgebloeide bloemen zodat de planten geen energie hoeven te steken in het aanmaken van zaden. Zo kun je langer genieten van een bloeiende border. 
  • Zonnebloemen groeien hard en hebben deze maand regelmatig water en plantenvoeding nodig. 
  • Bind grote zonnebloemen op tijd aan stok, zo kunnen ze niet omwaaien. 
  • Snijd de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem af en leg ze op een plaats waar ze goed kunnen drogen. Je kunt de pitten dan later voeren aan de vogels of de zaden bewaren voor het volgende jaar. 
  • Begin deze maand met het stekken van kuipplanten. Neem krachtige kopstekken van zo’n 10 cm en verwijder de bloemen. Haal daarna de onderste bladeren weg en snijd de stek onderaan schuin af met een schoon mes. Plaats de stek in een potje met aarde en geef regelmatig water. 
  • Oogst de zaden van uitgebloeide bloemen en laat de zaden enkele dagen drogen op een plek in de schaduw. Bewaar de zaden op een donkere en droge plek in huis. 

Snoeien in augustus

De groei en bloei nemen langzaam af, de langste dag is voorbij. natuurlijk is er meer dan voldoende te genieten in je tuin, maar hier en daar een beetje opruimen en bijsnoeien kan geen kwaad. 

  • Snoei de coniferenhaag deze maand twee keer. Zorg er tijdens het snoeien voor dat de haag aan de bovenzijde smaller wordt, zo kan er nog voldoende licht vallen op de onderste takken.
  • Snoei de bessen- en bramenstruiken na de oogst. Alle takken die het afgelopen jaar vrucht hebben gedragen mogen teruggesnoeid worden tot op de grond. 
  • Knip de grotere en minder mooie takken van de uitgebloeide escallonia deze maand af tot zo’n vijf cm boven de grond. 
  • Snoei vanaf eind augustus de uitgebloeide bloemaren van de lavendel af. Houdt wel voldoende groen over, zodat de struik de winter goed door kan. In praktijk betekent dit vaak dat je ongeveer 1/3 van de plant weg snoeit. 
  • Knip de uitgebloeide bloemen van de rozen af. 

De moestuin in augustus

Het is een hele drukte in de tuin: je kunt nu doorlopend plukrijpe groenten oogsten, zoals tomaten, pepers, aubergine en peulvruchten. Wat een overvloed!

  • De nachten zijn langer, de ochtenden vochtiger: pas op voor slakken en schimmels. Pak het grondig aan, hier zijn middelen voor te koop. 
  • Het is tijd om te oogsten: rode bessen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, kruisbessen, perziken, pruimen, vijgen en nog veel meer. 
  • De hoofdscheut van de tomatenplanten toppen, hier komen toch geen vruchten meer aan. 
  • Oogst regelmatig uw komkommers en courgettes en dit als ze nog jong en mals zijn. Hoe ouder en dikker de vruchten des te grover de structuur. Jonge groente smaakt dan ook veel beter. Wanneer er regelmatig vruchten worden afgesneden zullen de planten ook steeds weer nieuwe bloemen en vruchten dragen tot laat in het najaar.  
  • Gerooide aardappels goed laten drogen. Leg het loof niet op de composthoop, het kan ziektekiemen bevatten. 
  • Appels en peren zijn rijp, als ze bij licht draaien gemakkelijk loskomen. 
  • Haal bladeren rond de druiven weg: de zon kan er dan beter bij en de druif wordt zoeter. 
  • Plant nieuwe aardbeibedden voor volgend jaar, ze hebben dan nog de tijd om zich goed te ontwikkelen. 

Overige tuintips voor de maand augustus 

  • Ververs dagelijks het water in het vogelbadje en verplaats het bad naar de grond. Tijdens droge perioden drinken behalve vogels ook de egels graag een slokje mee. 
  • Geniet! Augustus is vooral een zomermaand om te genieten van de tuin en even vakantie te nemen wat tuinieren betreft. 

Meer tuinkalenders

Januari

Januari

Tuinkalender - Januari Er groeien nog maar weinig planten in januari, maar er zijn toch wat klusjes in de tuin te doen. Dit is een goede tijd om hekjes en schuttingen te repareren en plannen voor de komende maanden te maken.  Inrichting en aanleg Maak een...

Februari

Februari

Tuinkalender - Februari In januari is het koud, maar in februari kan het nog wel een stuk kouder worden. Slim dus om nu planten extra in de gaten te houden, zodat ze deze periode overleven. In de tuinkalender vind je alle klussen voor februari.   Aanleg en inrichting...

Maart

Maart

Tuinkalender - Maart In maart kun je sommige planten al gaan planten, daarnaast zijn er wat onderhoudsklusjes waarmee je aan de slag kunt. Wat je kunt doen vind je in deze tuinkalender. Aanleg en inrichting Bouw het tuinhuis / berging dat al zo lang op de verlanglijst...

April

April

Tuinkalender - April Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, de lente is het seizoen van de lange weekenden. Nu heb je lekker de tijd om plannen te maken voor de tuin. Ga erop uit voor inspiratie. Aanleg en inrichten Installeer een regenton om kraanwater te sparen.  Rond...

Mei

Mei

Tuinkalender - Mei De 'R' is uit de maand en dus zonder jas naar buiten! Controleer of planten de winter goed zijn doorgekomen en besteed aandacht aan de moestuin. Alles wat je deze maand kunt doen vind je in deze tuinkalende van de maand Mei. Voorbereiden Schrob...

Juni

Juni

Tuinkalender - Juni Juni is de maand waarin vooral de moestuin veel aandacht vraagt. Misschien kun je zelfs al wat groente en fruit oogsten om van te eten. En mocht je op vakantie gaan, dan is dit de maand om iemand te vragen voor je tuin te zorgen.  De moestuin in...

Juli

Juli

Tuinkalender - Juli Het is hartje zomer en de borders geuren en kleuren weer volop met alle bloeiende bloemen en planten. Tijdens de warmere dagen gaan we massaal naar buiten om van een vakantiegevoel in eigen land te genieten. Er wordt lekker in de buitenlucht...