Voeding voor uw kitten

Het is belangrijk dat kittens de juiste voedingselementen binnen krijgen voor een volwaardige groei naar een volwassen kat.

De eerste weken…

Pasgeboren kittens drinken de eerste vier tot vijf weken van hun leven uitsluitend moedermelk. Daarna beginnen ze stilaan de moedermelk aan te vullen met vast voedsel. Pas op een leeftijd van acht weken zijn de kittens gespeend, wat wil zeggen dat ze volledig klaar zijn met moedermelk drinken en overschakelen op vast voer. 

Een brok energie!

Kittens lopen over van de energie: ze spelen, springen en rennen onvermoeibaar door het huis. Die energie moeten ze toch ergens vandaan halen. Daarom is een voedzame voeding voor de kittens zo belangrijk. Speciaal voor jonge katjes heeft het voer een hogere voedingswaarde om in hun levensbehoefte te voorzien. Bovendien moeten kittens nog volop groeien. Hun groei verloopt heel snel, in enkele weken tijd is je kitten al heel wat gegroeid. Jonge katjes hebben goede bouwstoffen nodig om deze groei goed te laten verlopen. De kleine brokjes in kittenvoer zijn ook makkelijker te kauwen voor je kleine huisgenootje. 

Het juiste voer kiezen

In het kant-en-klare voer zitten alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft om goed te ontwikkelen. De voedingsstoffen in het voer zijn heel doordacht gekozen en goed uitgebalanceerd. Met droog voer alleen heeft je kat alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Je kunt echter aanvullend ook nat voer geven. Niet omdat dit noodzakelijk is, maar omdat je kat er zo dol op is, als extra verwennerij. Nat voer lijkt het meeste op wat je kat in de natuur zou binnenkrijgen, het bevat ook veel vocht. Blijf echter hoofdzakelijk droog voer geven. Zacht voer is minder goed voor het gebit van je kat, het veroorzaakt tandbederf. De twee combineren is de meest ideale oplossing. 

De maaltijden

Een groot verschil met volwassen katten is dat kittens veel vaker eten, zo’n vijf tot zes keer per dag. Een volwassen kat eet maar twee à drie keer per dag. De porties van een kitten per maaltijd zijn wel aanzienlijk kleiner. Hun kleine maagje kan nog geen grote porties voer bevatten. Vanaf de leeftijd van zes maanden kun je overschakelen op drie maaltijden per dag. Wanneer de kat één jaar is geworden, zijn twee maaltijden per dag voldoende. Je kunt je kat best ‘s ochtends en ‘s avonds voeren. Als je twijfelt over de juiste hoeveelheid voer, kijk dan op de verpakking voor de richtlijnen. Katten die veel buiten rennen hebben echter een grotere energiebehoefte dan binnenhuiskatten, hou daar rekening mee. Wordt je kat te dik? Pas dan het voer of de hoeveelheid per maaltijd aan. 

Drinken

Zorg er voor dat je kat altijd vers drinkwater tot zijn beschikking heeft. Alle katten zijn daarnaast ook dol op melk. Gewone koemelk kunnen de meeste katten echter niet goed verteren. In koemelk zit veel lactose, waardoor je kat er diarree van krijgt. Een kat heeft geen behoefte aan extra melk omdat ze alle noodzakelijke voedingsstoffen uit hun voer halen. Wil je toch melk bijgeven aan je kat, dan kun je eventueel speciale katten- of kittenmelk kopen. Deze bevat veel minder lactose, waardoor je kat er geen diarree van krijgt. 

Nieuwste blogs

Pavo – Win Quality Time

Pavo – Win Quality Time

Koop 2 Pavo-producten bij Weidse Blik Tuin en Dier in Joure en maak kans op fantastische prijzen. Op 1 mei verloot Pavo de eerste prijzen. En in juli komen de grote hoofdprijzen in de verloting.
Maak kans op een roze Knegt tractor of een zadel van Prestige.

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven Wat is bodemleven? In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo...

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien   Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je namelijk zó... Wanneer zaaien? Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat...