Vogels in de rui
Een vogel ruit, omdat nieuwe veren de taak van de oude, versleten veren kunnen gaan overnemen. Veren slijten doordat vogels met hun veren langs elkaar of tegen bomen en struiken schuren. Ook het UV licht zorgt voor slijtage. De kleuren worden bleek en de veren worden broos. Vogels ruien gedeeltelijk of volledig. Dit doen ze ongeveer twee maal per jaar.
Het ruiproces
Drie organen regelen de rui. Het eerste orgaan dat met de rui begint is de schildklier. De schildklier maakt een hormoon aan dat ervoor zorgt dat veren uitvallen. Dan scheidt de hypofyse, gestimuleerd door de hersenen, hormonen af. Die hormonen zetten de geslachtsorganen aan het werk. De geslachtsorganen produceren ook hormonen. Deze zorgen voor de kleur, de vorm en de aangroei van nieuwe veren. Ook externe factoren dragen bij aan de rui: de temperatuur, de vochtigheidsgraad, de lengte van de dag en het voedsel van de vogel.
Nut van de rui
Veren kunnen afbreken, verslijten en verkleuren door de zon. Daardoor verliezen ze hun stevigheid en ze zijn niet meer waterdicht. Ze zijn niet meer te gebruiken en moeten vervangen worden. Voor de balts is er vaak een ruiperiode. Mannetjes hebben dan gedurende de baltsperiode hun verenpracht op orde.
Hoe verloopt de rui?
Er bestaan twee soorten rui:
- Gedeeltelijke rui.
De kleine kop- en lichaamsveren en de dekveren worden vervangen. De slagpennen (arm- en handpennen) en de staartpennen worden niet vervangen. - Volledige rui.
Alle veren vallen uit. Dat gebeurt per paar. Aan beide vleugels vallen tegelijkertijd enkele veren uit, zodat een vogel tijdens het vliegen niet uit balans zal raken. Zoals bij ons de tanden al klaar staan om te groeien als er een uitvalt, zo zit er bij vogels onder de veer al een nieuwe klaar in de veerzak. De rui gebeurt ook heel geleidelijk. Anders zouden vogels er bij het vliegen erg last van hebben.
Wanneer ruien vogels?
Ruien kost een vogel heel veel energie. De kalkreserves van het skelet worden gebruikt voor de aanmaak van nieuwe veren. Daardoor worden de botten brozer en kunnen ze sneller breken. De vogel wordt zwakker en is dan ook vatbaarder voor infecties. Omdat het zo veel energie kost, ruien vogels in een periode dat ze weinig te doen hebben. Ze ruien als ze hun jongen hebben opgevoed, maar voordat er schaarste aan voedsel ontstaat. Dus na de voortplantingstijd. De tweede keer is in de winter, voor de volgende voortplantingsperiode. Jonge vogels en heel oude vogels ruien in de herfst. Bij jonge vogels is een volledige rui nog niet nodig. Oude vogels zijn al te zwak om een volledige rui te doorstaan. Sneeuwhoenders ruien drie maal per jaar. Twee keer daarvan veranderen ze van kleur. Deze rui heeft zeer te maken met de temperatuurverandering en de lengte van de dag. Trekvogels ruien voor de trek om de veren wat langer en sterker te laten worden. Voor hun trek is veel energie nodig en daarom zijn ze dan zwaarder en hebben een vetreserve bij zich.
Goede voeding zorgt voor een mooi verenkleed
Door de vorming van nieuwe veren hebben vogels extra behoefte aan dierlijke eiwitten. U kunt uw vogel tijdens de rui dan ook helpen door ze extra dierlijke eiwitten te geven. Wanneer er iets ontbreekt aan het voer zie je dit terug in het nieuwe verenkleed: afwijkingen bij de vorming van de nieuwe pennen en een mindere verenkwaliteit. De pennen hebben dan bijvoorbeeld een onderbreking (groeistrepen) en veren glanzen minder. Tekorten kunnen er ook voor zorgen dat de vogel langer in de rui zit dan normaal. Het dagelijks nat sproeien van de vogels bijvoorbeeld met een plantenspuit helpt de rui bevorderen.
Welke vitaminen, mineralen en aminozuren heeft uw vogel nodig tijden de rui?
- Extra eiwitten zoals meelwormen
- Vitaminen (A en B2)
- Mineralen (koper en zink)
- Zwavelhoudende aminozuren
Nieuwste blogs
Boerebrulloft Joure 2024
Boerebrulloft Joure 2024 Iedere vierde woensdag van juli is de boerenbruiloft in Joure met een defilé, een 19-eeuwse bruiloft, harddraverij en ringrijderij. De ringrijderij wordt georganiseerd door "het Friese tuigpaard". Veel sjezen zijn in de loop van de...
Bromory tegen onkruid
Bromory is een totale onkruid en mosverdelger zonder glyfosaat. Bromory tegen onkruid bestrijdt alle onkruiden, grassen en mos. Bromory tegen onkruid werkt op basis van Perlagonzuur. Zoekt u een vervanging voor glyfosaat, kom dan langs in onze winkel. Wij hebben...
Voeding tuin
Voeding tuin Houdt uw voedingsbodem van uw gazon en planten op peil. Strooi daarom (kunst)mest en kalk.De belangrijkste voedingsstoffen voor de plant zijn: stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en kalk (C) Om de grond niet uit te putten is ook organische stof...