Vlooienbestrijding bij de hond

Het best is natuurlijk om vlooien te voorkomen bij uw hond, maar dit is niet altijd even makkelijk. Lees hier meer over vlooienbestrijding bij uw hond. 

Wat zijn vlooien

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die veel overlast kunnen veroorzaken voor uw huisdier en uzelf. Een goede vlooienbestrijding is dan ook essentieel, want als u eenmaal last heeft van een plaag is het erg lastig om er weer vanaf te komen. Zaak dus om dit te voorkomen. Bij onze huisdieren komen twee soorten vlooien voor: de hondenvlo en de kattenvlo. Niet geheel volgens verwachting is de kattenvlo tevens de meestvoorkomende vlo bij de hond. 

Waarom vlooien bestrijding

Vlooien kunnen erg vervelend zijn voor uw hond. Hun beet is pijnlijk en veroorzaakt daarnaast veel jeuk. Dit komt omdat de vlo met de beet ook een beetje speeksel inspuit om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit speeksel geeft jeuk en irritatie waardoor het dier zich constant gaat bijten en krabben. 

Sommige dieren zijn erg gevoelig voor het speeksel en dan kan er een allergische reactie optreden, vlooienallergie, wat enorme jeuk geeft. De dieren bijten en krabben zichzelf soms zelfs tot bloedens toe. Er zijn niet veel vlooien voor nodig om een allergie te ontwikkelen, een beet per week is al voldoende om de allergie in stand te houden. 

Er wordt bij pups nog wel eens gesproken van ‘nestvlooitjes’, dit zijn echter gewone vlooien en geen aparte, minder schadelijke soort! Bij pups kunnen vlooien zelfs zoveel bloed zuigen dat er bloedarmoede kan optreden. 

Daarnaast kunnen vlooien ook ziektekiemen overbrengen zoals bijvoorbeeld de eieren van de lintworm. Als uw dier een besmette vlo opeet, groeien de eitjes in de darmen uit tot een volwassen lintworm. Ook kinderen kunnen op deze manier besmet raken. 

Heeft mijn hond vlooien?

Een vlooienkam is geschikt om de hond te controleren op vlooien, maar is absoluut onvoldoende als bestrijding. Kam het hele dier maar richt u met name op de voorkeurslocatie van de vlooien zoals de oksels, lies en staartbasis. Als u geen vlooien vindt maar wel kleine zwarte korreltjes dan kunnen dit vlooienpoepjes zijn. Vlooienpoepjes kunt u onderscheiden van zand of vuil door ze op een natte tissue te leggen. Een vlooienpoepje zal na korte tijd een rode verkleuring geven, dit zijn de resten van het bloedmaal dat de vlo heeft genuttigd. 

Het is overigens een misverstand dat vlooien met hygiëne te maken hebben, elke hond kan in principe vlooien krijgen. Er wordt wel eens gezegd: ‘Als mijn hond vlooien heeft dan had ik dat wel gemerkt omdat ik dan ook wordt gebeten’. Dit is niet waar. Uw bloed is misschien best lekker maar de vlo prefereert honden en katten boven de mens. Als u zelf gebeten wordt, is er vaak al sprake van een behoorlijke plaag. 

Vlooienbestrijdingsmiddelen

Het aanbod aan vlooienbestrijdingsmiddelen is enorm groot. Soms is het best lastig om door de bomen het bos nog te zien. Hieronder een paar verschillende producten met een uitleg. 

Spot-on
De zogenaamde ‘Spot-on’ producten (druppeltjes in de nek) worden met een pipet in de huid aangebracht. Ze worden opgenomen en vervolgens uitgescheiden in de huidoliën van de hond. Deze middelen doden de volwassen vlooien op het dier en sommige bevatten ook ingrediënten die de eitjes en larven aanpakken. Er zijn ook middelen die werken tegen zowel vlooien als teken. De middelen kunnen tegen water maar als u de hond erg vaak in bad doet is het beter om een ander middel te kiezen, bijvoorbeeld een tablet. Meestal moet u de behandeling maandelijks herhalen. Over het algemeen kan maar 1 spot-on product tegelijk worden toegepast. 

Tabletjes
Er zijn ook tabletjes tegen vlooien. Deze worden in de bek gegeven en hierdoor komt de werkzame stof in het bloed van de hond. Als een vlo bijt krijgt ze dit binnen, als het vrouwtje daarna haar eitjes legt zijn deze vervolgens niet in staat om uit te komen. Meestal moeten de tabletten eens per maand worden gegeven en over het algemeen kan maar een soort tablet tegelijk worden gegeven. 

Vlooienband
Verder zijn er ook vlooienbanden op de markt. De werking van de vlooienband beperkt zich voornamelijk tot de directe omgeving van de nek en hals waardoor de band vaak weinig effect is. Een nadeel van de vlooienband is dat het dier er aan kan blijven hangen. Ook moet er worden opgelet als de honden met elkaar spelen, hierbij bijten ze elkaar vaak in de nek wat gevaarlijk kan zijn omdat de band giftig is. Ook de band moet maandelijks vervangen worden om effectief te zijn. 

Shampoo
Shampoos zijn geschikt om vlooien van het dier te verwijderen maar werken vaak niet erg lang. Als de hond dan wordt blootgesteld aan nieuw uitgekomen vlooien begint het hele verhaal weer van vooraf aan. De shampoos zijn daarom meer geschikt als aanvulling op de vlooienbehandeling, bijvoorbeeld in combinatie met vlooienpipetten omdat ze elkaars werking kunnen verstoren of zelfs een giftige combinatie kunnen vormen. 

Vlooienbestrijding in huis

Het is belangrijk, zeker voor dieren met een vlooienallergie, om de besmetting in huis tot een minimum te beperken. Let bij het stofzuigen vooral op plekken waar de dieren veel liggen en vergeet de auto niet. Hondenkleedjes kunnen het best regelmatig gewassen worden. U kunt eventueel een vlooienband in de stofzuigerzak stoppen om de opgezogen vlooien te doden en te voorkomen dat larven en eitjes zich in de stofzuigerzak verder ontwikkelen, hoewel de werking daarvan omstreden is omdat de werkende stof zich niet goed door de stofzak verspreidt. Beter is dus de zak na het stofzuigen buiten te verwijderen uit de stofzuiger, dicht te plakken en weg te gooien. 

Stofzuigen kan helpen om de omgevingsbesmetting te verminderen, maar de weggekropen larven en poppen zijn moeilijk op te zuigen. Daarom is meestal een omgevingsspray nodig. Er zijn verschillende sprays waarmee u de omgeving gemakkelijk kan behandelen. Let wel op dat sommige van deze middelen alleen werken tegen volwassen vlooien en dus niet in staat zijn om de cyclus van de vlo te doorbreken. Het beste is dus om een combinatie te gebruiken van middelen die de volwassen vlo aanpakken (aldulticide) en middelen die de ontwikkeling van eitjes en larven remmen (insectengroeiremmer). Poppen zijn nog moeilijk te behandelen. 

Gebruik de spray vooral op plaatsen waar stofzuigen onvoldoende effect heeft: hoeken, kieren, plinten, onder meubels, kleedjes en tapijt, auto en indien van toepassing de schuur of garage. 

Nieuwste blogs

Pavo – Win Quality Time

Pavo – Win Quality Time

Koop 2 Pavo-producten bij Weidse Blik Tuin en Dier in Joure en maak kans op fantastische prijzen. Op 1 mei verloot Pavo de eerste prijzen. En in juli komen de grote hoofdprijzen in de verloting.
Maak kans op een roze Knegt tractor of een zadel van Prestige.

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven Wat is bodemleven? In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo...

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien   Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je namelijk zó... Wanneer zaaien? Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat...