Zomertips voor honden

Veel zon en hoge buitentemperaturen vinden we heerlijk, maar honden kunnen er problemen mee krijgen. Hieronder kunt u informatie vinden over zomerproblemen en hoe u daar mee om kunt gaan. 

Vlooien

Met name in de lente en zomer worden vele huisdieren en hun baasjes geplaagd door parasieten en met name vlooien. Over vlooien kunnen we kort zijn: Alle huisdieren kunnen ze krijgen. De meeste vlooienproblemen zitten in huis! De meeste vlooien zijn kattenvlooien. Vlooien zijn goed te voorkómen en te bestrijden.

Teken

Honden zijn niet zo gevoelig voor de ziekte van Lyme. Een tekenbeet waaromheen na enige tijd een grote vuurrode rand ontstaat, kan verdacht zijn. 
Een veel groter probleem is dat er in Nederland steeds meer teken worden gevonden die wel ernstige ziekten overbrengen. 
Voorheen waren deze teken en dus ook de ziekten die ze overbrengen, alleen een risico bij een verblijf van het dier in het buitenland. 
Teken zijn eenvoudig te verwijderen, vooral bij het gebruik van een speciale tekenpincet. Er zijn daarnaast ook speciale anti-tekenbanden verkrijgbaar. 

Wij hebben speciale natuurlijke snoepjes en bonbonds met knofloos (alliine) en natuurkruiden in ons assortiment (van Biofood), om het ongedierte zoals vlooien, luizen, teken en wormen te bestrijden. Alliine is de reukloze en werkzame stof uit knoflook, die door oraal gebruik van de natuurlijke snoepjes in de bloedbaan terechtkomt en een afwerende en vernietigende werking heef top bloedzuigende parasieten (en bacteriën) als vlooien, luizen, teken, wormen en mijten. 

Warm weer

Als het warm wordt, warmer dan 15 graden, krijgen de meeste huisdieren het al knap benauwd in hun bontjas. Honden met dichte vachten kunnen het erg prettig vinden als in het voorjaar hun vacht uitgedund en kort gemaakt wordt. Het is geen goed idee om met de hond te gaan fietsen! Zeker niet overdag. Ze kunnen hun warmte niet snel genoeg kwijtraken en hun lichaamstemperatuur loopt op. Neem bij een langere wandeling drinkwater mee en laat een dier NOOIT achter in een afgesloten auto, ook niet met het raam op een kiertje. In de auto wordt het namelijk zeer warm, wel zo’n 80 graden. De dieren stikken dan. Zorg voor een koele plek en koel drinkwater. Mocht oververhitting toch voorkomen, houdt dan het dier tot aan de kop in een emmer koel (niet koud) water tot de ademhaling weer rustig wordt. 
In de zomer kan het nog wel eens flink warm worden, ook voor uw huisdier. Veel van onze huisdieren kunnen daar niet zo goed tegen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is. 

Hoe merkt u of een dier het te warm heeft?

Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Merkt u dat uw dier het te warm heeft, help hem dan om af te koelen. Honden kunt u nat maken met koel water. Maak vooral kop, oren, hals en poten nat. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken de bloedvaten samen waardoor het nog lastiger wordt om de lichaamswarmte af te geven. Bren het dier naar een plek in de schaduw of in een koel vertrek om bij te komen. Zorg voor vers drinkwater, maar ook hier geldt: geen ijskoud water, en geen liters achter elkaar, dit geeft maagproblemen. 

Is de oververhitting nog erger dan kan uw dier een hitteshock krijgen. Dit herkent u aan bleke slijmvliezen, snelle hartslag en ademhaling, koude lichaamsuiteinden (oren, neus, staart), niet of nauwelijks reageren op prikkels. Dit is een noodgeval, u moet direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Hoe kunnen honden hun warmte kwijt?

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Ze hebben het dan ook snel warm. Zorg er voor dat uw hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg natuurlijk voor voldoende vers drinkwater. Als uw hond van zwemmen houdt dan is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen. Deze producten zijn gevuld met een materiaal dat koud water op kan nemen en de koelte lang vast kan houden. Erg handig voor bijvoorbeeld een autoritje of voor warmtegevoelige rassen zoals kortneuzige honden (zoals bijvoorbeeld bulldoggen). Honden liggen bij warm weer ook graag op koele plekken, geef ze die gelegenheid. Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcreme. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met uw hond fietsen in de zon!

Zwemmen

Stilstaand water in vijvers en sloten wordt erg warm, waardoor algen en bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Als honden gaan zwemmen kunnen ze hiervan huidklachten en jeuk krijgen en, als ze van dit water drinken, ook diarree en braakklachten. Laat honden dus alleen zwemmen in stromend water. 

Kunnen honden verbranden?

Ja! Witte neuzen en witte oren kunnen ernstig verbranden. Smeer ze dagelijks in met zonnebrandcrême met een hoge beschermingsfactor. 

Vliegen en Maden

Een verwonding of een broeierige plek in de vacht trekt gauw vliegen aan. Die leggen eitjes erin en daaruit komen binnen 24 uur maden die zich door de huid invreten. Vooral honden met een dikke vacht, zoals Newfoundlanders en Berner Sennenhonden. Controleer uw hond op verwondingen en vervuilingen in de vacht. Groene – of blauwe vliegen in de buurt van een huisdier zijn altijd een teken dat er iets aan de hand is. 

Besmettelijke ziekten

Kennelhoest: Vooral in de pensions komen honden in aanraking met allerlei ziekten uit allerlei windstreken. Het meest berucht zijn de hoestklachten bij honden. Ook dieren die ingeënt zijn kunnen deze klachten krijgen. Vaak zijn de ziekteklachten niet ernstig en van korte duur. Een behandeling is noodzakelijk als de patiënt snottert, koorts heeft of niet wil eten. Ander zijn rust en goed eten vaak al voldoende om te herstellen. De ziekte kan nog wel een week besmettelijk zijn voor andere honden of katten. 

Ziekte van Weil: Dit is een bacteriële infectie die tot ernstige, veelal dodelijk ziekteverschijnselen kan leiden. De infectie wordt overgebracht gevaccineerd wordt tegen de ziekte van Weil. 

Nieuwste blogs

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven Wat is bodemleven? In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo...

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien   Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je namelijk zó... Wanneer zaaien? Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat...

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?   Hoe laat je het veulen wennen aan het eten van krachtvoer bijvoorbeeld? Hier een aantal tips:  Zorg voor een veulenvoerbak in de buurt van die van de merrie.  Doe daar zoveel in dat er een kop op zit, zodat de merrie er bij kan. ...