Vlooienbestrijding bij katten

Vlooien zijn de meest voorkomende uitwendige parasieten bij katten (parasieten moeten om te overleven op- of in andere dieren leven). Hoewel vlooien het meest worden gezien in de warme zomer maanden, kunnen vlooien ook worden gevonden bij katten in de winter en dan vooral bij katten die binnen worden gehouden. 

Gevolgen van vlooien

De eerste symptomen van een vlooien besmetting, zijn het zich regelmatig krabben en likken van uw kat. Soms kunt u de lichtbruine vlooitjes op uw kat zien kruipen. Katten kunnen zich zelf zeer goed verzorgen, en kunnen vlooien vaak zelf verwijderen, voordat u ze kunt zien. Bij een besmetting die wat langer duurt kan de vacht van uw kat kale plekken vertonen en krijgt uw kat kleine korstjes en een rode geïrriteerde huid. Vlooien kunnen ook allergie bij uw kat veroorzaken en zijn daarbij tussengastheer voor andere parasieten zoals lintworm. 

Hoe weet ik of mijn kat is besmet met vlooien?

Volwassen vlooien zijn bij katten vaak lastiger te vinden dan bij honden. De beste methoden om te bepalen of uw kat is besmet met vlooien is door het zoeken van de poepjes van de vlo. Hiervoor zet u de kat op een wit stuk papier en vervolgens kamt u de plekken waarvan u vermoedt dat er vlooien zitten. Als uw kat vlooien heeft  zullen er zwarte korreltjes op het papier vallen. Als uw deze strontjes op een bevochtigd stuk papier legt zullen de korreltjes snel rood-bruine vlekjes worden. De rood-bruine kleur wordt veroorzaakt door het bloed dat de vlo opzuigt en dat vrijwel onveranderd weer uitpoept. Als de zwarte spikkeltjes niet rood worden heeft u waarschijnlijk te maken met normaal stof of zand. 

Vlooien Preventie

De vlo heeft net zo’n cyclus als een vlinder; volwassen vlo, eitje, rups of larve, die een cocon maakt waaruit een volwassen vlo komt. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat op een gegeven moment in tijd slechts 10% van de vlooien zich op uw kat bevinden. De andere stadia zoals vlooienlarfjes, vlooien eitjes (zie levenscyclus) bevinden zich in de directe omgeving van uw kat. Indien u alleen de volwassen vlooien op uw kat behandelt, pakt u dan ook slechts een klein gedeelte van de totale populatie. 

Om vlooien onder de duim te houden moet uw voorkomen dat de vlooien zich gaan voortplanten. Kleden, kattenkussens, tapijten, manden en andere plekken waar uw kat vaak verblijft, zullen het grootste aantal zich ontwikkelde vlooien herbergen. Vaak stofzuigen, en wassen van de katten kleedjes waar uw dier vaak op ligt zal al vaak tot een belangrijke afname van de hoeveelheid zich ontwikkelde vlooien leiden. Daarnaast moeten ook de volwassen vlooien op uw kat worden bestreden. Hiervoor staat een flink aantal middelen ter beschikking. U kunt het vlooienmiddel gewoon bij ons in de winkel verkrijgen. 

Vlooien kunnen zich ook buitenshuis ontwikkelen op afgeschutte beschaduwde plekken. Voor katten zijn deze plekken echter van ondergeschikt belang. De meeste vlooien infecties bij uw kat kunnen worden bestreden door simpel alleen de kat te behandelen. Als er ook honden zijn is het belangrijk dat ook deze worden behandeld. Of vlooien een probleem zijn verschilt sterk tussen individuele katten en tussen de verschillende huishoudens. 

 

Handige weetjes over vlooien

  • Als uw vlooien kunt zien of uw kat likt en krabt zich veelvuldig, dan is er vaak sprake van vlooien infectie. 
  • Als u niets aan vlooien doet, verliest uw kat haren en zal de huid geïrriteerd raken. 
  • Vaak stofzuigen en het wassen en/of zuigen van plekken waar uw kat vaak ligt, helpt het aantal ontwikkelende vlooien te verminderen. 
  • Katten en honden hebben dezelfde vlooien. 
  • De meeste vlooien infectie bij uw kat kunnen worden bestreden door simpel alleen de kat te behandelen. U kunt het vlooienmiddel gewoon bij ons uit de winkel halen.

Nieuwste blogs

Bromory tegen onkruid

Bromory tegen onkruid

Bromory is een totale onkruid en mosverdelger zonder glyfosaat. Bromory tegen onkruid bestrijdt alle onkruiden, grassen en mos. Bromory tegen onkruid werkt op basis van Perlagonzuur. Zoekt u een vervanging voor glyfosaat, kom dan langs in onze winkel. Wij hebben...

Voeding tuin

Voeding tuin

Voeding tuin   Houdt uw voedingsbodem van uw gazon en planten op peil. Strooi daarom (kunst)mest en kalk.De belangrijkste voedingsstoffen voor de plant zijn: stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en kalk (C) Om de grond niet uit te putten is ook organische stof...

Pavo – Win Quality Time

Pavo – Win Quality Time

Koop 2 Pavo-producten bij Weidse Blik Tuin en Dier in Joure en maak kans op fantastische prijzen. Op 1 mei verloot Pavo de eerste prijzen. En in juli komen de grote hoofdprijzen in de verloting.
Maak kans op een roze Knegt tractor of een zadel van Prestige.