Huisvesting voor konijnen

Konijnen zijn actieve slimme dieren die samen met een soortgenoot gehouden moeten worden. Lees hieronder meer over de huisvesting voor uw konijn.

Konijnen zijn echte groepsdieren. Ze leven niet graag alleen: houd daarom minstens twee konijnen samen in een voldoende groot hok. Een mannetje en vrouwtje is meestal de beste combinatie. Natuurlijk moet u dan wel maatregelen nemen om te voorkomen dat u er al snel jonge konijntjes bij krijgt. Het is te adviseren om liefst beide dieren, maar in elk geval het mannetje, te laten castreren. Twee ongecastreerde mannetjes gaan vrijwel altijd vechten als ze ouder worden. Ook bij een combinatie van twee vrouwtjes gebeurt het dat de dieren als ze volwassen zijn plotseling gaan vechten onder invloed van hormonen. Twee gecastreerde vrouwtjes kunnen vaak goed samenleven, zeker als ze van jongs af aan samen opgroeien, of op neutraal terrein (dus buiten het hok) rustig aan elkaar kunnen wennen en voldoende ruimte en schuilmogelijkheden hebben. Dat lukt soms ook met twee op jonge leeftijd gecastreerde mannetjes die samen opgroeien. Zet echter nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar, ze kunnen elkaar flink verwonden. 

Konijnenhok binnen of buiten?

Konijnen kunt u binnen of buiten houden. Wilt u ze buiten houden, dan heeft u een hok nodig met een flinke ren er aan vast. Een deel van het hok moet afgesloten en water- en winddicht zijn zodat het als nachthok en schuilplek tegen weersomstandigheden kan dienen. Plaats het hok zo dat er geen koude noordenwind in kan blazen en zo dat de konijnen ‘s zomers de schaduw op kunnen zoeken. 

Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen. Het is daarom niet verstandig om een buitenkonijn ‘s winters steeds naar binnen te halen. Als u konijnen buiten wilt laten leven, zet ze dan voor het eerst buiten in de zomer. Als ze buiten gewend zijn, ontwikkelen ze een wintervacht waarmee ze stevige vrieskou kunnen weerstaan. Zorg er wel voor dat de konijnen zich warm kunnen ingraven in bijvoorbeeld een dikke laag stro. 

Geef de konijnen ook een vrije uitloop naar een buitenren. Zorg in de ren voor een ondergrond van bijvoorbeeld deels tegels, deels zand of gras, en graaf aan de zijkanten het gaas tenminste 50 centimeter in de grond om te voorkomen dat het konijn zich een weg naar de vrijheid graaft. Zorg er ook voor dat er geen roofdieren zoals katten, vossen, bunzings of roofvogels van bovenaf in de ren kunnen komen! 

Bodembedekker voor konijnenhok

Als bodembedekker in een binnenhok of in het nachthok van een buitenhok is een laag bodemmateriaal zoals korrels op basis van maiskolf, papier of karton, strokorrels, hennepvezel of eventueel kranten geschikt met daarop een laag stro of hooi. Zaagsel wordt ook veel gebruikt maar pas op dat het niet stoffig is. 

Konijnen zijn hele schone dieren, ze doen hun behoefte het liefst in een vaste hoek van hun verblijf. In de hoek die uw konijn als toilet kiest, kunt u wat extra bodembedekking op de bodem leggen, maar nog makkelijker met schoonmaken is het om een ‘Hoektoilet’ neer te zetten. Hierin kunt u bodemmateriaal leggen afgedekt met stro of hooi.  Als u de keutels van de konijnen steeds in deze bak legt, kunt u de konijnen vaak leren om hem als toilet te gebruiken. Dit kan zowel buitenshuis als binnenshuis. Gebruik nooit klontvormende kattenvulling! Dit kan verstopping veroorzaken als het wordt opgegeten. Pas ook op dat de korrels niet scherp zijn, dit kan de poten beschadigen. 

Nieuwste blogs

Bromory tegen onkruid

Bromory tegen onkruid

Bromory is een totale onkruid en mosverdelger zonder glyfosaat. Bromory tegen onkruid bestrijdt alle onkruiden, grassen en mos. Bromory tegen onkruid werkt op basis van Perlagonzuur. Zoekt u een vervanging voor glyfosaat, kom dan langs in onze winkel. Wij hebben...

Voeding tuin

Voeding tuin

Voeding tuin   Houdt uw voedingsbodem van uw gazon en planten op peil. Strooi daarom (kunst)mest en kalk.De belangrijkste voedingsstoffen voor de plant zijn: stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en kalk (C) Om de grond niet uit te putten is ook organische stof...

Pavo – Win Quality Time

Pavo – Win Quality Time

Koop 2 Pavo-producten bij Weidse Blik Tuin en Dier in Joure en maak kans op fantastische prijzen. Op 1 mei verloot Pavo de eerste prijzen. En in juli komen de grote hoofdprijzen in de verloting.
Maak kans op een roze Knegt tractor of een zadel van Prestige.