Voeding voor konijnen

Verkeerde voeding komt bij konijnen onbewust heel veel voor en kan aanleiding geven tot veel gezondheidsproblemen die met de juiste voeding goed voorkomen kunnen worden. Tandproblemen, diarree, obstipatie en gas zijn dergelijke ziekten die veelal veroorzaakt worden door een onjuiste voeding. 

Waaruit dient de dagelijkse voeding van het konijn te bestaan? 

Hooi

De voeding van konijnen dient voornamelijk uit hooi te bestaan en deze dient onbeperkt tot de beschikking van het konijn te staan. Het beste kan het hooi in een ruif gegeven worden. Zo kan het hooi niet vuil worden door ontlasting op de bodem van de kooi. 
Het geven van hooi aan konijnen is ontzettend belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat konijnen hun kiezen goed moeten gebruiken waardoor gebitsproblemen, zoals haken op kiezen, voorkomen kunnen worden. Daarnaast is hooi heel belangrijk om de darmen gezond te houden. 

Korrels

Dagelijks heeft een konijn slechts 1 tot 2 eetlepels, zo’n 25 gram per kg lichaamsgewicht, korrels nodig. De exacte hoeveelheid is echter afhankelijk van de grootte en activiteit van het konijn. Drachtige en zegende voedsters hebben meestal de dubbele hoeveelheid voeding nodig. 
Er zijn globaal gezien twee vormen van konijnenvoer verkrijgbaar, namelijk gemengd voer en geperste, groene brokjes (biks). Het nadeel van gemengd voer is dat een kieskeurig konijn er de lekkerste dingen van kan opeten en de rest steevast kan laten liggen. Hierdoor kan een mengvoeding tot een eenzijdige voeding en voedingstekorten bij het konijn leiden. Sommige mengvoeders bevatten overigens teveel koolhydraten, wat tot plakkerige ontlasting kan leiden. 

Vers groenvoer

Dagelijks mogen er een paar blaadjes witlof of een stukje wortel aan het konijn gegeven worden. Men moet echter oppassen hiervan niet te veel te geven en aan jonge konijnen kan tot de leeftijd van 3 tot 4 maanden best geen vers voer gegeven worden. De meeste groentes liggen namelijk erg zwaar op de aag en kunnen een opeenhoping van darmgassen veroorzaken. Laat vers groenvoer bovendien altijd eerst op kamertemperatuur komen voordat het aan het konijn gegeven wordt. Koolsoorten worden vanwege de gasproductie liever gemeden. Omdat regelmaat belangrijk is dient bij het geven van vers groenvoer dit altijd dagelijks te gebeuren. 

Fruit

Fruit mag slechts zeer beperkt gegeven worden omdat het veel suiker bevat. Teveel suiker kan darmproblemen geven. Dus geef per dag niet meer dan een stukje fruit. 

Snoep

In de winkel zijn allerlei konijnensnoepjes verkrijgbaar. Deze snoepjes zijn door het hoog gehalte aan koolhydraten en vetten niet al te gezond. Bovendien bevatten kleurrijke snoepjes vaak ook kunstmatige kleurstoffen. Knaag- en likstenen bevatten weer te veel calcium waardoor op termijn blasstenen bij het konijn kunnen ontstaan. Het geven van snoepjes is overigens voor de gezondheid absoluut niet noodzakelijk. Wilt u uw konijn met iets lekkers verwennen, doe dat dan bijvoorbeeld met een rozijn of een klein stukje droog brood. 

Maaltijden voor konijnen

Een konijn eet voornamelijk gedurende de late avond, nacht en vroege ochtend. In totaal eet een konijn dagelijks 40 tot 50 gram voedsel per kg lichaamsgewicht verdeeld over 30 tot 36 kleine maaltijden. 

Verandering in de voeding geleidelijk aanbrengen

Als de voeding van het konijn veranderd wordt, bijvoorbeeld door meer verse groente te willen gaan geven of om op een ander merk droogvoer over te stappen, dan moet dat altijd geleidelijk gebeuren. Deze overgangsfase bedraagt minimaal 4 dagen. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van een konijn eerst nog die voeding te geven die de fokker, dierenwinkel of asiel gaf. Ook bij het openen van een nieuwe zak droogvoer wordt in verband met eventuele wisselende samenstelling tussen de oude en nieuwe zak het laatste restje van de vorige zak het liefst gemengd met het voer uit de nieuwe zak. 

Regelmaat telt

Voer het liefst op vaste tijdstippen. Regelmatige voedingstijdstippen zorgen voor een goede en gezonde darmwerking en darmgezondheid. 

Hoeveel water drinkt een konijn?

Omdat een konijn dagelijks veel drinkt is het ook belangrijk om dagelijks voldoende vers water te geven. Het water dient uiteraard de hele dag ter beschikking te staan. Een konijn kan namelijk wel 100 ml per kg lichaamsgewicht per dag drinken, dat is 2 keer zoveel dan de hoeveelheid voedsel die een konijn per dag eet. 

Nieuwste blogs

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven Wat is bodemleven? In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo...

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien   Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je namelijk zó... Wanneer zaaien? Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat...

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?   Hoe laat je het veulen wennen aan het eten van krachtvoer bijvoorbeeld? Hier een aantal tips:  Zorg voor een veulenvoerbak in de buurt van die van de merrie.  Doe daar zoveel in dat er een kop op zit, zodat de merrie er bij kan. ...