De weide klaarmaken voor het weideseizoen

Hoe maak je je weide klaar voor het weideseizoen?

Paardenhouders zijn vaak terughoudend als het om bemesting gaat. Maar het is nodig om verarming van de bodem tegen te gaan. Een gezonde bodem heeft een natuurlijk evenwicht, waardoor onkruid minder kans krijgt. 

Zijn er te weinig voedingsstoffen aanwezig, dan raakt gras ‘gestrest’ en maakt het daardoor veel fructaan aan. Fructaan is een voedingssuiker, waar paarden niet goed tegen kunnen. Ook bij het inzaaien kun je rekening houden met fructaan. Een speciale paardengraszaadmengsel zoals Pave GrassSeed bevat veel vezels en minder van het voedingssuiker ‘Fructaan’.

Samengevat: 

 

  1. Zorg voor bemesting op maat met Pavo FieldCare. 
  2. Zaai kale plekken in met een speciaal paardengraszaadmengsel, bijvoorbeeld Horse Master. Dat kan van april tot oktober. 
  3. Is de afrastering nog intact? 
  4. Werkt het stroomapparaat? 
  5. Is de watervoorziening in orde en zijn de bakken schoon? 
  6. Laat je paard geleidelijk wennen. Zet hem niet gelijk een hele dag in een verse weide, maar begin met een uurtje en breid dat langzaam uit. 
  7. Wordt hij snel dik? Zet een deel van de weide af en schuif het draadje op. 
  8. Haal regelmatig de mest uit de wei. Dat vermindert de kans op wormbesmetting en het voorkomt plukken doorgeschoten gras. 

Nieuwste blogs

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven Wat is bodemleven? In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo...

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien   Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je namelijk zó... Wanneer zaaien? Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat...

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?   Hoe laat je het veulen wennen aan het eten van krachtvoer bijvoorbeeld? Hier een aantal tips:  Zorg voor een veulenvoerbak in de buurt van die van de merrie.  Doe daar zoveel in dat er een kop op zit, zodat de merrie er bij kan. ...