Zes tips voor gezonde hoeven

 

Een goede hoefverzorging is essentieel voor jouw paard. Veel aandoeningen aan hoeven worden veroorzaakt door onvoldoende verzorging en/of onvoldoende beweging. Hoefverzorging begint al bij het jonge veulen. 

Naast de erfelijke factoren speeld de juiste bodem en de mate van beweging een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hoef. Ook de stand van het onderbeen wordt beïnvloed door de conditie van de hoeven. Bij een slechte conditie zal het onderbeen een verkeerde houding aannemen. 

Brokkelhoeven

Brokkelhoeven kunnen veroorzaakt worden door heel erg lang droog weer, onvoldoende beweging (en dus onvoldoende toevoer van voedingsstoffen), tekorten in de voeding of een neit goed passen of oud beslag. Een bekend supplement tegen om via de voeding de hoefgroei te stimuleren is biotine. Wees je ervan bewust dat je je paard minstens 6 maanden biotine moet voeren om effect te zien. Maar de kwaliteit van het hoorn zal wel zichtbaar verbeteren. 

Zes tips voor gezonden hoeven

1. Laat de hoeven regelmatig controleren en behandelen door een vakkundige hoefsmid.

Of je nu wel of geen ijzers gebruikt, regelmatig bijwerken van de hoeven is essentieel. Wanneer de hoeven te lang zijn verandert ook de beenstand en daarmee de hoefas. Dit is niet goed voor de pezen en gewrichten. De hoefsmid controleert op slechte of rotte plekjes, kneuzingen en zweertjes. Hoe vaak de smid moet komen is afhankelijk van je paard, maar iedere 8 weken de hoeven na laten kijken is wel aan te raden. Juist bij jonge paarden is regelmaat belangrijk om een correcte beenstand te krijgen of behouden. 

2. Krab de hoeven dagelijks uit. 
Door de hoeven uit te krabben maak je ze niet alleen schoon, maar zie je meteen of er onregelmatigheden zijn of dat er steentjes in de hoef zitten. Krab niet te fanatiek in de straalgroeven, dat kan beschadigingen geven. 

3. Zorg voor een schone en droge stal. 
Een vieze en vochtige bodem in de stal geeft risico op rotstraal. Door de stal goed schoon te houden voorkom je veel problemen. 

4. Vet hoeven niet te vaak in. 
Veel mensen denken dat het invetten van de hoeven net zoiets is als handcreme op je handen aanbrengen. Maar dat is niet het geval. Juist door vet op de hoeven aan te brengen sluit je de hoef af. Dit verhindert de opname van water door de hoef waardoor ze juist extra snel uitdrogen. Wil je hoeven vetten vanwege cosmetische redenen, bijvoorbeeld voor een keuring, vet dan alleen de bovenkant in en niet de zool. 

5. Hoeven moeten voldoende vocht op kunnen nemen. 
Nee, niet de hele dag in een natte stal. Maar… water is essentieel voor hoeven. Zo af en toe in een natte weide lopen maakt de hoeven veerkrachtig en glanzend. Heb je deze mogelijkheid niet, spons de hoeven dan met water af na het rijden. 

6. Zorg voor voldoende beweging. 
Naast een goede verzorging is beweging enorm belangrijk voor de ontwikkeling van gezonde hoeven en het hoefgewricht. Bewegen – zonder ijzers – stimuleert de doorbloeding. Dit is essentieel voor het transport van de voedingsstoffen om de hoef gezond, elastisch en in optimale conditie te houden. Staat je paard op ijzers? denk dan in de winter eens na of het echt noodzakelijk is om dit te doen. Een paar maanden op bloete voeten is aan te bevelen om de hoeven gezond te houden. 

Nieuwste blogs

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven Wat is bodemleven? In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo...

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien   Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je namelijk zó... Wanneer zaaien? Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat...

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?   Hoe laat je het veulen wennen aan het eten van krachtvoer bijvoorbeeld? Hier een aantal tips:  Zorg voor een veulenvoerbak in de buurt van die van de merrie.  Doe daar zoveel in dat er een kop op zit, zodat de merrie er bij kan. ...