Alles over de voeding voor uw kip

Gezonde kippen leggen de beste eieren. Geef daarom altijd een volledig basisvoer van een vertrouwd merk. Vul dit kippenvoer aan met graan, groenvoer, insecten, grit en kiezel. 

Voer voor kuikens

Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben. Tot ongeveer 6 weken geef je ze start- of opgroeimeel en korrels, daarna wat grover kuikenzaad voor oudere kuikens. Na ongeveer 14 weken schakel je geleidelijk over op gewoon kippenvoer voor volwassen kippen. Zodra de hennen gaan leggen, geef je ze kippenmeel of -korrel. Dit bevat alle voedingsstoffen die leggende kippen nodig hebben. 

Korrel, meel of mix

Het basisvoer voor kippen is een volledige voeding en verkrijgbaar als korrel, meel of mix. Kippenkorrels bevatten de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Kippen morsen veel. Het voordeel van korrels is dat de kip deze alsnog opeet als ze uit de voederbak vallen. Dit geldt niet voor kippenmeel, dat blijft liggen als het gemorst wordt. Meel houdt kippen langer bezig. Het morsen beperkt je met een voerbak die en naar binnen gebogen rand heeft. Meel is niet zo geschikt voor kippen met een baard of kuif, omdat het daarin blijft hangen en andere kippen ernaar gaan pikken. 
Kippenmix is een gemengd kippenvoer, dat past bij het natuurlijke scharrelgedrag. Je kippen eten eerst de lekkerste granen op, let daarom op dat ze de voerbak helemaal leeg eten zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Geef geen extra granen als aanvulling. 

Graanvoer voor kippen

Kippen eten graag graa, maar kunnen van gemengd graan wel snel dik worden. Geef er daarom niet te veel van en alleen als aanvullend kippenvoer. Voer laat in de middag in het hok. Dan zijn de kippen nog bezig met verteren als ze op stok gaan, wat de rust in het kippenhok bevordert. 

Tip 
Let op hun conditie. Er mag niet te veel vlees op het borstbeen zitten en het achterlijf moet niet te vol aanvoelen. De kip is te mager als het borstbeen scherp aanvoelt. 

Groenvoer voor kippen

Voor de afwisseling geef je de kippen regelmatig groenvoer. Het groenafval uit de keuken bijvoorbeeld, zoals sla, komkommer, brocoli en wortel. Ook bessen, appel, peer en banaan vinden ze heerlijk, evenals kruiden als brandnetel, paardenbloem en vogelmuur. Geef het groenvoer in een apart bakje en haal de restjes weg aan het eind van de dag, zodat het niet gaat rotten. Geef ze niet te veel ves voer. Het is belangrijk dat ze het volledige voer opeten, zodat ze geen tekort aan vitaminen en mineralen krijgen. Geef geen gekookt keukenafval met zout of kruiden. 

Kippengrit en kiezel

Maagsteentjes zijn belangrijk voor de spiermaag, waarin de kip het voedsel fijnmaalt zodat het beter te verteren is. Geef de kippen daarom in een apart bakje kippengrit en maagkiezel. Strooi het niet op de grond, dan wordt het vies. Kippengrit bevat mineralen en kalk. 

Voer- en drinkbak voor kippen

Gebruik stevige ronde voerbakken en drinkbakken die niet omvallen. Zet de bakken op een verhoging of hang ze op, zodat de kippen er niet in gaan staan, erin gaan krabben of poepen. De voerbak moet groot genoeg zijn voor alle kippen. Per kip reken je ongeveer 15 centimeter. Ronde voerbakken nemen minder ruimte in beslag. Ook de drinkbak moet groot genoeg zijn en per kip ongeveer een halve liter water bevatten. Zorg dat je kippen altijd genoeg vers drinkwater hebben. Ze hebben veel water nodig voor het maken van eieren. 

Nieuwste blogs

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven Wat is bodemleven? In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo...

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien   Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je namelijk zó... Wanneer zaaien? Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat...

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?   Hoe laat je het veulen wennen aan het eten van krachtvoer bijvoorbeeld? Hier een aantal tips:  Zorg voor een veulenvoerbak in de buurt van die van de merrie.  Doe daar zoveel in dat er een kop op zit, zodat de merrie er bij kan. ...