Bloedluizen bij pluimvee

Parasieten die ongeveer 0,1 tot 1 millimeter groot zijn. Om zich te vermenigvuldigen hebben ze het bloed van kippen of vogels nodig. 

Wat is een bloedluis?

Bloedluizen zijn lichtschuw. Overdag verschuilen ze zich zo veel mogelijk in donkere plaatsen zoals kieren en naden. In het donker verplaatsen ze zich eens per 6 tot 10 dagen naar een leghen of moederdier om bloed te zuigen. Daarna trekken ze zich weer terug in hun schuilplaats om zich voort te planten. 

Bloedluizen veroorzaken veel stress en onrust bij leghennen en moederdieren. Met bloedarmoede, conditie- en productieverlies en zelfs sterfte tot gevolg. Bloedluizen kunnen ziektes overbrengen. De uiterlijke ei-kwaliteit wordt negatief beïnvloed door bloedpunten op de eischalen. Niet alleen de dieren hebben last. Bloedluizen springen ook op mensen en kunnen hinderlijk bijten. 

Hoe herken je bloedluizen?

Bloedluizen herkennen aan de kip

 • Kippen zijn onrustig
 • Kippen willen niet meer ‘s nachts op stok 
 • Bleke kammen en slechte conditie
 • De legsels van de kip gaan vaak verloren
 • De luizen gaan in het donker op de dieren zitten. Dus het klopt dat je overdag geen luizen op de kippen of vogels zelf kan vinden
 • Als er overdag wel luizen zitten, dan zijn het andere soort luizen.

Bloedluizen herkennen in het hok 

 • Kleine luizen verstoppen zich in kleine, donkere naden en kieren
 • Bloedvlekken op de eieren
 • Lopende luizen in het donker
 • Overdag kruipen ze zoveel mogelijk weg

Waarom zijn bloedluizen zo moeilijk te bestrijden, en wat zijn de risico’s?

Bestrijding van bloedluizen wordt steeds moeilijker. Er zijn steeds minder toegelaten bestrijdingsmiddelen en de werkzaamheid van deze middelen loopt terug. Na gebruik zien we dode luizen liggen. Maar na een paar dagen is het probleem weer op het oude niveau. Hoe kan dit toch? 

 • Bloedluizen verstoppen zich overdag. 
  Als we overdag bestrijdingsmiddelen gebruiken zijn de bloedluizen niet in beweging en worden dus niet geraakt. Gangbare bestrijdingsmiddelen hechten zich neit op de ondergrond. Daardoor is de werking maar zeer kort. Overdag bestrijden met insecticiden heeft dus weinig zin. 
 • Bloedluizen verplaatsen maar eens per 6 tot 10 dagen naar de hennen. 
  Omdat 55% van de aanwezige luizenpopulatie maar eens per 6 tot 10 dagen naar de kip lopen raak je maximaal 16% als je in het donker met insecticide spuit. De rest blijft in de schuilplaats en wordt niet geraakt. In het donker bestrijden heeft dus ook maar een zeer beperkt effect. 
 • Mijten beschermen zich door kolonies, bestaande uit lagen te maken. 
  De populatie in een ‘bloedluizenkolonie’ kan wel tot een centimeter dik zijn. Als je de plaatsen al bereiken kan met spray, raak je alleen de buitenste laag. Alles wat daaronder zit blijft ongeroerd. 

Finecto, de oplossing voor bloedluizen

100% effectieve bestrijdingsmiddelen zijn onmoglijk bij het bestrijden van bloedluizen. Finecto maakt het probleem goed beheersbaar. De Finecto oplossing beschermt uw dieren en u zelf.

Nieuwste blogs

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven Wat is bodemleven? In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo...

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien   Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je namelijk zó... Wanneer zaaien? Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat...

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?   Hoe laat je het veulen wennen aan het eten van krachtvoer bijvoorbeeld? Hier een aantal tips:  Zorg voor een veulenvoerbak in de buurt van die van de merrie.  Doe daar zoveel in dat er een kop op zit, zodat de merrie er bij kan. ...