Eieren leggen

Kippen leggen eieren in vele kleuren en maten. Goed kippenvoer is hier een hele belangrijke factor bij. Goed voer zorgt namelijk voor een schoon nest waarin je kippen mooie en gezonde eieren leggen.

Hoeveel eieren legt een kip?

Gemiddeld legt een kip ongeveer vijf eieren per week. Het duurt zo’n 25 uur voordat een ei klaar is om gelegd te worden. Een kip kan dus maximaal een ei per dag leggen. Het maximaal aantal eieren dat een hen tijdens haar leven kan leggen is al bij de geboorte bepaald. De eicellen die zullen uitgroeien tot eieren zijn namelijk al bij de geboorte in de eierstok aanwezig. Hennen die veel eieren leggen in de eerste jaren van hun leven zullen hierdoor minder eieren leggen als ze wat ouder zijn. 

Welk voer heeft mijn kip nodig?

Een verkeerde voeding kan een oorzaak zijn voor storingen in de leg. Kippen die niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgen kunnen stoppen met het leggen van eieren. Maar ook kippen die juist teveel voedingsstoffen binnen krijgen kunnen hierdoor minder eieren gaan leggen. Vooral kippen die in een hok zitten moeten vaak bijgevoerd worden met groenvoer, grit, kiezel, wormen en granen. Kippen die vrij rond lopen kunnen in veel gevallen naar behoefte planten en gras eten en zoeken zelf wormen en andere insecten. De scharrelende kippen kun je bijvoeren met een handje granen en een bakje grit en kiezen naar behoefte. 

Kalk

Kippen hebben voor de productie van goede eieren voldoende kalk en eiwitten nodig. Kippen die niet genoeg kalk binnen krijgen zullen windeieren of eieren met een dunne schaal leggen. Op den duur zullen de kippen ook stoppen met leggen. Kalk halen de kippen van nature uit kalkrijke plantensoorten, zoals gras en klaver. Als de kippen niet vrij kunnen scharrelen is er niet voldoende kalkhoudend groenvoer voorhanden en is het raadzaam de kippen bij te voeren met kippengrit. Kippengrit is een goede bron van calcium en zal bijdrage aan stevige eierschalen. Verder is het raadzaam om te zorgen voor voldoende groenvoer. Zaai bijvoorbeeld gras in lage, brede bloempotten en zet deze in de kippenren. zorg dat je meerdere bloempotten hebt klaarstaan, zodat de kippen altijd vers gras hebben. 

Kiezel

Omdat kippen geen tanden hebben slikken ze hele stukken voedsel door. Dit wordt in de spiermaag met behulp van steentjes vermalen. Deze steentjes moeten de kippen eten zodat deze in de maag komen. Zonder deze steentjes kan de kip het voedsel niet goed verteren met alle gevolgen van dien. Kippen die vrij rond scharrelen kunnen zelf steentjes zoeken, maar deze zullen misschien niet op elk terrein even makkelijk te vinden zijn. Zorg dan ook altijd dat er een bakje kiezel staat waaruit de kippen naar behoefte kunnen eten. 

Legkorrel

De samenstelling van de legkorrel is speciaal afgestemd op leggende hennen. Er zitten voldoende voedingstoffen in voor de kip zodat bijvoeden niet meer nodig zou zijn. Hennen die alleen legkorrel krijgen en niet worden bijgevoerd met granen of groenvoer, die hebben in principe ook geen grit nodig. Het nadeel is echter dat kippen een natuurlijk scharrelgedrag hebben, waardoor ze behoefte hebben aan eten zoeken. Als er alleen legkorrel gegeven wordt hebben de kippen snel genoeg en kunnen ze zich gaan vervelen. Om dit te voorkomen kan men legmeel gebruiken, echter kan dit sneller bederven. Voor het welzijn van de kippen worden ze daarom vaak bijgevoerd met granen en grit. 

Licht

Als de dagen korter worden, gaan de kippen meestal minder leggen. In december kunnen ze zelfs helemaal stoppen met het leggen van eieren. Als de dagen weer langer worden, maken de kippen een speciaal hormoon aan waardoor ze weer gaan leggen. Dit natuurlijk verschijnsel kan beïnvloed worden door gebruik te maken van kunstlicht. Als men in de donkerste maanden het hok verlicht blijven de kippen aan de leg. Een nadeel is wel dat de kippen eerder zullen stoppen met leggen naarmate ze ouder worden. 

Leeftijd

De leg begint vaak als de kippen volwassen zijn, dit is na ongeveer vier tot vijf maanden. De eerste twee jaar leggen kippen de meeste eieren. Naarmate ze ouder worden gaan kippen minder eieren leggen, maar de eieren worden vaak wel wat groter. Afhankelijk van het ras en het gebruik van winterverlichting blijven hennen zo’n vijf jaar behoorlijk wat eieren leggen. Na de vijf jaar zullen sommige nog sporadisch wat leggen en sommige op ten duur volledig stoppen met leggen. 

Kleuren

Eieren zijn er in allerlei verschillende kleuren. Aan de oorlellen van de kip zie je vaak welke kleur eieren de kip legt. Kippen met witte oorlellen leggen meestal witte eieren, kippen met rode oorlellen meestal bruine. Aparte gekleurde eieren zoals blauwe, groene of donkerbruine, komen meestal van hennen met rode lellen. Het kippenvoer bepaalt de kleur van de eidooier. Voer dat veel kleurstof bevat, zoals gras en maïs, kleurt de dooier donkergeel tot oranje. 

Nieuwste blogs

Bromory tegen onkruid

Bromory tegen onkruid

Bromory is een totale onkruid en mosverdelger zonder glyfosaat. Bromory tegen onkruid bestrijdt alle onkruiden, grassen en mos. Bromory tegen onkruid werkt op basis van Perlagonzuur. Zoekt u een vervanging voor glyfosaat, kom dan langs in onze winkel. Wij hebben...

Voeding tuin

Voeding tuin

Voeding tuin   Houdt uw voedingsbodem van uw gazon en planten op peil. Strooi daarom (kunst)mest en kalk.De belangrijkste voedingsstoffen voor de plant zijn: stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en kalk (C) Om de grond niet uit te putten is ook organische stof...

Pavo – Win Quality Time

Pavo – Win Quality Time

Koop 2 Pavo-producten bij Weidse Blik Tuin en Dier in Joure en maak kans op fantastische prijzen. Op 1 mei verloot Pavo de eerste prijzen. En in juli komen de grote hoofdprijzen in de verloting.
Maak kans op een roze Knegt tractor of een zadel van Prestige.