Verzorging van uw kippen

Kippen moet je goed verzorgen en mag je best wel eens verwennen. Zorg voor een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving en voldoende afleiding want ze vervelen zich snel.

Kortwieken van kippen

Sommige kippenrassen zijn uitsluitende vliegers. Laat je kippen daarom kortwieken. Zo voorkom je dat ze ontsnappen. De dierenarts kort dan aan één kant een paar vleugelpennen. Dit is volledig pijnloos, je kunt het vergelijken met het knippen van je nagels. Jonge kippen mag je vanaf 8 weken laten kortwieken. Waarschijnlijk moet je dit bij jonge kippen wel een paar keer herhalen, omdat tijdens de rui nieuwe slagpennen groeien. Kortwiek de nieuwe pennen als ze volgroeid zijn. Let op want kippen springen vrij hoog, ook als ze gekortwiekt zijn. 

Kippen in de rui

Kippen zijn één keer per jaar in de rui, waarbij ze hun hele verenpak vernieuwen. De ruiperiode begint meestal in augustus en soms al begin juli. Je kippen worden kaal, vermageren en leggen weinig of geen eieren. Ze steken dan al hun energie in een nieuw pak veren. De rui is bij elke kip anders. De een heeft veel tijd nodig, anderen zijn plotseling bijna helemaal kaal en krijgen meteen nieuwe veren. Schrik niet als het hok opeens vol met veren ligt. De rui duurt gemiddeld 2 maanden. 

Nagels knippen van kippen

Kippen scharrelen bijna de hele dag. Hierdoor slijten hun nagels vanzelf. Je hoeft de nagels dus niet te knippen. Zij ze toch te lang? Knip ze dan bij. Bijvoorbeeld bij mank lopende kippen of kippen met een teenafwijking waardoor het nageltje de grond niet raakt. 

Kip oppakken

Een kip vang je het makkelijkst in de schemering, dan zijn de dieren het rustigst. Zorg dat ze in het hok zitten en niet kunnen vluchten. Pak de kip in een snelle beweging van de stok of van de grond. Jaa niet lang achter ze aan. Een kip vliegt, hangt aan zijn vleugels. Pak een kip daarom aan de basis van zijn vleugels vast. Pak met 1 hand de twee vleugels zo dicht mogelijk bij de romp vast en steek 1 of 2 vingers tussen de vleugels. Zo voorkom je dat de gewrichten knellen of beschadigen. Ondersteun de kip met je andere hand. Dan dragen de vleugels niet het hele gewicht. 

Actieve kippen

Kippen scharellen het liefst de hele dag rond. Heb je een kleine tuin of houd je de kippen in een buitenren? Dan vervelen ze zich snel. Tips om je kip actief te houden: 

  • Met een pikschaal kunnen ze de hele dag naar kleine zaden en granen pikken. 
  • Hang een hoge ruif met groenvoer of ruwvoer op waar ze moeilijk bij kunnen. 
  • Vul een kippenvoederbal en vul deze met voer of graan. 
  • Verwen je kippen regelmatig met een verse graszode in de buitenren. 
  • Zet een paar afgezaagde boomstammetjes of zelfgemaakte verhogingen in de tuin of ren. 
  • Plant een paar struiken of boompjes waaraan (niet giftige) besjes groeien, zoals bramen. 
  • Plant boompjes met grote bladeren of maak een overkapping, zo blijven de kippen droog tijdens regenbuien. 

In het begin snappen de kippen de spelletjes misschien niet meteen. Maar zodra 1 kip het trucje snapt, volgt de rest snel. 

Nieuwste blogs

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven Wat is bodemleven? In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo...

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien   Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je namelijk zó... Wanneer zaaien? Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat...

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?   Hoe laat je het veulen wennen aan het eten van krachtvoer bijvoorbeeld? Hier een aantal tips:  Zorg voor een veulenvoerbak in de buurt van die van de merrie.  Doe daar zoveel in dat er een kop op zit, zodat de merrie er bij kan. ...