Het gazon inzaaien

 

Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je namelijk zó…

Wanneer zaaien?

Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat je een gazon zaaien gaat op een dag met weinig wind, zodat er zo min mogelijk graszaad in de border belandt. Daarnaast is het ideaal als het na het zaaien gaat regenen, houd het weerbericht dus goed in de gaten.

Voorjaar

Je kunt het gras van half april tot eind mei zaaien, het is dan wel van belang dat de temperatuur boven de vijftien graden Celsius uitkomt. Het voordeel hiervan is dat je voor de zomer aanbreekt al een mooi gazon hebt liggen. Er bestaat echter een kans dat het graszaad niet goed kiemt door de koude nachten. Wees dus echt alert op de temperaturen voordat je het gras gaat zaaien! Dit is tevens de kiemperiode voor onkruid dat de jonge grassprieten zou kunnen verstikken.

Nazomer

Van half augustus tot eind oktober is de ideale tijd voor een nieuw gazon zaaien. De nachten zijn langer, vochtiger en warmer waardoor het graszaad snel en gelijkmatig kiemt. Het nadeel van deze periode is dat je pas het jaar erop van je gazon kunt genieten.

Gazon zaaien

Een gazon zaaien is niet moeilijk. Zorg wel dat je eerst de stappen doorloopt om een gazon aan te leggen. Vervolgens kun je het gazon zaaien met de volgende vijf stappen.

  1. Met een juiste zuurgrond worden voedingselementen uit de bodem goed opgenomen. Test daarom eerst de zuurgraad van de bodem.
  2. Spit de grond om en verwijder stenen, wortels, onkruid en plantenresten. Eventueel kun je een bodemverbeteraar gebruiken zoals DCM Vivimus Gazon voor een goede verhouding tussen lucht en vocht in de bodem zodat de wortels zich op een gezonde manier ontwikkelen.
  3. Hark de bovenste laag een beetje los zodat je een vlakke grasmat krijgt.
  4. Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden en zaai één deel in de lengte en het andere deel in de breedte van de in te zaaien oppervlakte. Zaai de randen iets meer in voor de stevigheid.
  5. Na het inzaaien kun je het graszaad inharken, doe dit niet te diep en druk daarna het graszaad licht aan. Dit bevordert het ontkiemen van het graszaad.
  6. Afhankelijk van de weersomstandigheden moet je het gazon dagelijks licht blijven besproeien tot het gras duidelijk opkomt en gaat groeien.

Wacht met de eerste maaibeurt tot de grassprieten 8 tot 10 cm hoog zijn. Maai niet korter dan 5 cm !!

Soorten graszaad

Als je een gazon gaat zaaien, moet je zorgen voor het juiste mengsel graszaden. Kies een mengsel dat bij jouw soort gazon past, want er zijn mengsels speciaal voor bijvoorbeeld speelgazon, siergazon en zelfs voor gazon op schaduwrijke plekken. Voor een speel- en sportgazon kun je DCM Riparo Plus gebruiken. Wij hebben bij ons in de winkel diverse soorten graszaden helemaal afgestemd op uw gazon.

Gazon onderhoud

Als je eenmaal het gazon ingezaaid hebt en het volledig hebt aangelegd, moet je het natuurlijk ook goed onderhouden. Een goede manier om je grasveld te voeden, is door een kunstmeststrooier te huren (of te lenen bij ons). Dit werkt als een soort kruiwagen, waarin je de kunstmest doet. Terwijl je de kunstmeststrooier rijdt, verspreidt de kunstmest gelijkmatig. Kijk verder eens in de onderhoudskalender voor het gazon, daar vind je precies hoe je ervoor zorgt dat je gazon mooi groen blijft.

Nieuwste blogs

Pavo – Win Quality Time

Pavo – Win Quality Time

Koop 2 Pavo-producten bij Weidse Blik Tuin en Dier in Joure en maak kans op fantastische prijzen. Op 1 mei verloot Pavo de eerste prijzen. En in juli komen de grote hoofdprijzen in de verloting.
Maak kans op een roze Knegt tractor of een zadel van Prestige.

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven Wat is bodemleven? In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo...

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?   Hoe laat je het veulen wennen aan het eten van krachtvoer bijvoorbeeld? Hier een aantal tips:  Zorg voor een veulenvoerbak in de buurt van die van de merrie. Doe daar zoveel in dat er een kop op zit, zodat de merrie er bij kan....