Vogels in de rui

Een vogel ruit, omdat nieuwe veren de taak van de oude, versleten veren kunnen gaan overnemen. Veren slijten doordat vogels met hun veren langs elkaar of tegen bomen en struiken schuren. Ook het UV licht zorgt voor slijtage. De kleuren worden bleek en de veren worden broos. Vogels ruien gedeeltelijk of volledig. Dit doen ze ongeveer twee maal per jaar. 

Het ruiproces

Drie organen regelen de rui. Het eerste orgaan dat met de rui begint is de schildklier. De schildklier maakt een hormoon aan dat ervoor zorgt dat veren uitvallen. Dan scheidt de hypofose, gestimuleerd door de hersenen, hormonen af. Die hormonen zetten de geslachtsorganen aan het werk. De geslachtsorganen produceren ook hormonen. Deze zorgen voor de kleur, de vorm en de aangroei van nieuwe veren. Ook externe factoren dragen bij aan de rui: de temperatuur, de vochtigheidsgraad, de lengte van de dag en het voedsel van de vogel. 

Nut van de rui

Veren kunnen afbreken, verslijten en verkleuren door de zon. Daardoor verliezen ze hun stevigheid en ze zijn niet meer waterdicht. Ze zijn niet meer te gebruiken en moeten vervangen worden. Voor de balts is er vaak een ruiperiode. Mannetjes hebben dan gedurende de baltsperiode hun verenpracht op orde. 

Hoe verloopt de rui? 

Er bestaan twee soorten rui:

  • Gedeeltelijke rui. 
    De kleine kop- en lichaamsveren en de dekveren worden vervangen. De slagpenne (arm- en handpennen) en de staartpennen worden niet vervangen. 
  • Volledige rui. 
    Alle veren vallen uit. Dat gebeurt per paar. Aan beide vleugels vallen tegelijkertijd enkele veren uit, zodat een vogel tijdens het vliegen niet uit balans zal raken. Zoals bij ons de tanden al klaar staan om te groeien als er een uitvalt, zo zit er bij vogels onder de veer al een nieuwe klaar in de veerzak. De rui gebeurt ook heel geleidelijk. Anders zouden vogels er bij het vliegen erge last van hebben. 

Wanneer ruien vogels? 

Ruien kost een vogel heel veel energie. De kalkreserves van eht skelet worden gebruikt voor de aanmaak van nieuwe veren. Daardoor worden de botten brozer en kunnen ze sneller breken. De vogel wordt zwakker en is dan ook vatbaarder voor infecties. Omdat het zo veel energie kost, ruien vogels in een periode dat ze weinig te doen hebben. Ze ruien als ze hun jongen hebben opgevoed, maar voordat er schaarste aan voedsel ontstaat. Dus na de voortplantingstijd. De tweede keer is in de winter, voor de volgende voortplantingsperiode. Jonge vogels en heel oude vogels ruien in de herfst. Bij jonge vogels is een volledige rui nog niet nodig. Oude vogels zijn al te zwak om een volledige rui te doorstaan. Sneeuwhoenders ruien drie maal per jaar. Twee keer daarvan veranderen ze van kleur. Deze rui heeft zeer te maken met de temperatuurverandering en de lengte van de dag. Trekvogels ruien voor de trek om de veren wat langer en sterker te laten worden. Voor hun trek is veel energie nodig en daarom zijn ze dan zwaarden en hebben een vetreserve bij zich. 

Goede voeding zorgt voor een mooi verenkleed

Door de vorming van nieuwe veren hebben vogels extra behoefte aan dierlijke eiwitten. U kunt uw vogel tijdens de rui dan ook helpen door ze extra dierlijke eiwitten te geven. Wanneer er iets ontbreekt aan het voer zie je dit terug in het nieuwe verenkleed: afwijkingen bij de vorming van de nieuwe pennen en een mindere verenkwaliteit. De pennen hebben dan bijvoorbeeld een onderbreking (groeistrepen) en veren glanzen minder. Tekorten kunnen er ook voor zorgen dat de vogel langer in de rui zit dan normaal. Het dagelijks natsproeien van de vogels bijvoorbeeld met een plantenspuit helpt de rui bevorderen. 

Welke vitaminen, mineralen en aminozuren heeft uw vogel nodig tijden de rui?

  • Extra eiwitten zoals meelwormen en mierpoppen
  • Vitaminen (A en B2)
  • Mineralen (koper en zink)
  • Zwavelhoudende aminozuren

Nieuwste blogs

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven

Het belang van een rijk bodemleven Wat is bodemleven? In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen... Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo...

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien

Het gazon inzaaien   Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je namelijk zó... Wanneer zaaien? Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat...

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?

Hoera een veulen! Maar wat dan?   Hoe laat je het veulen wennen aan het eten van krachtvoer bijvoorbeeld? Hier een aantal tips:  Zorg voor een veulenvoerbak in de buurt van die van de merrie.  Doe daar zoveel in dat er een kop op zit, zodat de merrie er bij kan. ...