Voeding voor uw pup

Goede voeding zorgt voor mooie stevige ontlasting, een gezonde vacht en een actieve pup. Door uw pup de juiste voeding te geven kunt u ervoor zorgen dat de pup niet te dik wordt waardoor gewrichts- en botproblemen op latere leeftijd voorkomen kunnen worden. 

Voeding
Omdat een pup nog in de groei is en daarnaast veel energie nodig heeft om te kunnen spelen is het noodzakelijk om puppyvoeding te geven. Deze bevat meer energie en meer eiwitten dan voer voor volwassen honden. Bovendien is de grootte van de brokjes aangepast aan het gebit van de pup, wat het kauwen natuurlijk vergemakkelijkt. Puppy’s hebben namelijk een kleinere mond dan volwassen honden, waardoor ze behoefte hebben aan een kleinere brok die gemakkelijk te kauwen is. Een industriële voeding die speciaal is ontwikkeld voor puppy’s biedt geconcentreerde voedingsstoffen in een redelijke hoeveelheid, zodat het nog niet volledig ontwikkelde spijsverteringsstelsel van de pup niet te erg wordt belast. Samenstellingen voor puppy’s bevatten veel eiwitten om het weefsel gezond te houden en te helpen bij de ontwikkeling van de organen. Ze bevatten ook de juiste hoeveelheden essentiële mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, zink en ijzer, evenals vitamine-D voor de opbouw van stevige botten en tanden. 

Verandering in voeding
Wellicht heeft u van de fokker van uw hond nog wat voeding meegekregen wat de pup gewend is om te krijgen. Het is goed om die voeding nog even te blijven geven en deze geleidelijk te mengen met de voeding die u uw pup wilt gaan voeren. Plotse voedingsveranderingen kunnen bij de pup namelijk tot tijdelijke spijsverteringsklachten leiden, dus u doet er goed aan om voedingswijzigingen bij de pup altijd geleidelijk aan te brengen. 

Hoeveel maaltijden moet ik aan mijn pup geven?
Tot de leeftijd van 3 maanden worden er 4 maaltijden per dag gegeven. Naarmate de pup ouder wordt daalt het aantal maaltijden zodat vanaf de leeftijd van 3 maanden 3 keer per dag eten gegeven wordt en vanaf de leeftijd van 6 maanden nog maar 2 keer per dag een maaltijd klaar staat. 

Het onbeperkt beschikbaar stellen van brokjes gedurende de hele dag is sterk af te raden omdat het risico bestaat dat de pup dan te veel eet en daardoor te snel groeit. Bij met name grote rassen bestaat dan de kans dat de hond op latere leeftijd met gewrichtsziektes te maken krijgt. Bovendien werkt overvoeding op jonge leeftijd het ontstaan van overgewicht op latere leeftijd in de hand.

Wanneer kunt u overstappen naar volwassen voeding?
Omdat niet ieder ras even lang puppy is, blijkt het moment van omschakelen naar volwassen voeding voor ieder ras anders. Wat u kunt aanhouden is 12 maanden op puppyvoer en daarna overstappen op een ‘volwassen’ voeder. Soms wordt bij grote rassen aangeraden al op een half jaar over te stappen op een volwassen voer. 

Gebitsverzorging
Een pup is in staat om gemakkelijk aan nieuwe situaties en prikkels te wennen. Deze fase leent zich daarom uitstekend om een hond te leren wennen aan een dagelijkse tandenpoetsbeurt zodat de ontwikkeling van gebitsproblemen voorkomen kunnen worden. Tandenpoetsen is namelijk de goedkoopste en effectiefste methode om voor een gezond gebit bij uw hond te zorgen. U heeft er dus veel profijt van wanneer uw hond gewend is aan een dagelijkse tandenpoetsbeurt. Meer informatie over gebitsverzorging vind u hier…

Met het leren wennen aan een dagelijkse tandenpoetsbeurt wordt het beste op de leeftijd van ongeveer 2-3 maanden gestart. Na het wisselen is de pup dan al gewend aan de tandpasta, de borstel en het poetsen. In het begin kan men eerste de bovenlip wat optillen waarna men dagelijks voorzichtig steeds een stapje verder gaat. Aanvankelijk kunnen eerst tandenpoetsgaasjes gebruikt worden waarmee met de vinger de tanden gepoetst kunnen worden. Geleidelijk aan kan vervolgens overgestapt worden op een tandenborstel. Eventueel kunt u het tandenpoetsen in het begin ook belonen.

Nieuwste blogs

Zomertips voor honden

Zomertips voor honden

Zomertips voor honden Veel zon en hoge buitentemperaturen vinden we heerlijk, maar honden kunnen er problemen mee krijgen. Hieronder kunt u informatie vinden over zomerproblemen en hoe u daar mee om kunt gaan. Vlooien Met name in de lente en zomer worden vele...

Vlooienbestrijding bij de hond

Vlooienbestrijding bij de hond

Vlooienbestrijding bij de hond Het best is natuurlijk om vlooien te voorkomen bij uw hond, maar dit is niet altijd even makkelijk. Lees hier meer over vlooienbestrijding bij uw hond. Wat zijn vlooien Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die veel overlast...

Het gebit van uw hond

Het gebit van uw hond

Het gebit van uw hond Honden hebben een sterk gebit. Ze gebruiken het om te eten en om zich mee te verdedigen. Een goed gebit is belangrijk voor de gezondheid van uw hond. Houd het gebit van uw hond dus in goede conditie.  Gebit van de hond De hond is een vleeseter....