Voeding voor veulens en jonge paarden

Jonge paarden groeien in de eerste 2,5 jaar van hun leven enorm. Warmbloedige paarden wegen bij de geboorte gemiddeld 60 kilo en na 2,5 jaar al gauw 600 kg. Wat is nodig voor deze enorme groei? Hoe kan je bijdragen aan de juiste groei van een gezond veulen tot een vitaal jong paard? 

De basis voor veulens begint bij gezondheid

Een optimale gezondheid is een vereiste om te kunnen groeien. Als je veulen gezond is, zal het alle energie gebruiken om beter te worden. Of misschien zelfs te slap zijn om voeding op te nemen. Jij kan zorgen voor de basis van een goede gezondheid: frisse lucht, vers water, voldoende goed ruwvoer, op tijd ontwormen en voldoende beweging. Hou daarnaast de signalen van je veulen goed in de gaten. Mocht het weinig eten of drinken, slap en lusteloos eruit zien, onderneem dan actie. Onderzoek wat de oorzaak is of vraag een dierenarts als je het niet vertrouwt. 

De rol van voeding voor veulens

Het is voor veulens belangrijk dat ze verantwoord groeien. Te weinig groei is niet goed, maar vooral niet te hard groeien is belangrijk. Bij een te rijke voeding (rijk aan energie en eiwitten) zal het veulen sneller groeien maar dat gaat ten koste van de (bot)kwaliteit. De kwaliteit van de voeding is dus van groot belang voor de ontwikkeling van het jonge paard. 

Eerste vaste voeding

De eerste drie maanden krijgt het veulen vooral moedermelk. Het veulen zal in de eerste week al spelenderwijs hetzelfde proberen te eten als de merrie. Daardoor krijgt het veulen al wat gras en ruwvoer (voedingsvezels) binnen. Ook zijn er veulens die af en toe verse mest van de merrie opeten. Zowel de voedingsvezels als de mest zijn belangrijk voor een goede ontwikkeling van micro-organismen (bacteriën en schimmels) in de darmen. En deze micro-organismen zijn weer erg belangrijk voor de ruwvoervertering. 

Tip: Om de ruwvoervertering langzaam op gang te helpen is het goed om vanaf 2 à 3 weken een beetje ruw- en krachtvoer (uit de hand) te geven. 

Veulens & voeding vanaf 3 à 4 weken

Als je veulen een beetje gewend is aan vaste voeding, kun je vanaf 3 à 4 weken krachtvoer bijgeven. Begin al vroeg met Pavo Podo®Start. Je bent er dan zeker van dat je veulen genoeg noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt. Merriemelk bevat vanaf 5 à 6 weken namelijk niet voldoende voedingsstoffen meer. Bovendien zal een veulen dat op vroege leeftijd al kleine porties krachtvoer heeft gehad, straks minder gewenningsproblemen hebben met de overgang naar volledig ruwvoer en krachtvoer (speenperiode). En de laatste reden is dat je je merrie ontlast. Het veulen zal hierdoor minder melk bij de merrie gaan drinken. De merrie is daardoor beter in conditie te houden. 

Veulens & Voeding na het spenen

Vanaf 4 maanden kan een veulen gespeend worden, maar meestal gebeurt dit op een leeftijd van 5-6 maanden. Let op dat het veulen op het moment dat het gespeend wordt, voldoende Pavo Podo®Start ruwvoer eet. Als het veulen dit nog moet leren nadat het gespeend wordt, gaat het terug in conditie. Je kunt het veulen gedoseerd en met steeds langere tussenpozen laten drinken. Vanaf 8 maanden kun je je veulen voeren met Pavo Podo®Grow tot een leeftijd van circa 2½ -3 jaar. Geef tijdens de speenperiode beslist niet teveel krachtvoer, het veulen moet regelmatig groeien. Een regelmatige groei draagt bij tot een gezond en sterk beenwerk. 

Extra aandachtspunten voor veulens: OC / OCD

Een bekende aandoening bij veulens is Osteochondrose (OC(D)). Naast erfelijkheid, hebben ook beweging en voeding invloed op het ontstaan van OC/OCD. Om de erfelijke eigenschappen zo goed mogelijk te benutten, moet de voeding van jonge paarden voldoende voedingstoffen bevatten, zoals: 

  • Aminozuren: Deze bouwstenen van eiwit zijn nodig om te kunnen groeien. Het ontbreken van essentiële aminozuren leidt tot o.a. groeivertraging. 
  • Vezels: Nodig om het maagdarmkanaal optimaal te benutten. De vezels in het hooi en in de Pavo Podo Junior dragen bij tot een sterk maagdarmkanaal met een grote verwerkingscapaciteit. 
  • Mineralen en sporenelementen in een optimale hoeveelheid en onderlinge verhouding: nodig voor een evenwichtige ontwikkeling van het beendergestel. 
  • Vitamines: Belangrijk voor de gezondheid en het weerstandsvermogen van het veulen. 

N.B. Een rantsoen van hooi en granen wordt bij veulens sterk afgeraden. In zo’n rantsoen is de hoeveelheid van een aantal essentiële elementen absoluut onvoldoende!

Als een veulen bepaalde voedingsstoffen niet binnenkrijgt, is de kans op afwijkingen groter. Deze afwijkingen zullen niet altijd direct te zien zijn, dat kan ook pas op latere leeftijd tot uitdrukking komen. Geef voeding daarom de aandacht die het verdient.

Veulens ontwormen

Het is erg belangrijk om een veulen goed te ontwormen. Doe dit tussen de achtste en tiende dag na de geboorte en vervolgens na 4 tot 6 weken. Daarna kan een normaal ontwormingsschema aangehouden worden. Let op dat het ontwormingsmiddel geschikt is voor jonge veulens. 

Weideperiode

Als je veulen in een wei loopt met voldoende goed gras, let dan op met de hoeveelheid krachtvoer. Zorg dat je veulen niet te rijk in conditie is want dit kan leiden tot overbelasting van de gewrichten. En overbelasting kan onherstelbare schade veroorzaken. 

De Pavo Podo®Start of Pavo Podo®Grow kan in de weideperiode vervangen worden door Pavo Podo®Care (supplement). Dit is een supplement in hagelslagvorm dat zo door het veulen gegeten kan worden. De Podo-mineralen zitten ook standaard in de Pavo Podo Start en Podo Grow. Door je veulen dit supplement te geven, krijgt het veulen wel alle noodzakelijke vitaminen en (Podo)mineralen binnen, maar geen extra of onnodige energie en eiwit. 

Meer blogs

Zomertips voor honden

Zomertips voor honden

Zomertips voor honden Veel zon en hoge buitentemperaturen vinden we heerlijk, maar honden kunnen er problemen mee krijgen. Hieronder kunt u informatie vinden over zomerproblemen en hoe u daar mee om kunt gaan. Vlooien Met name in de lente en zomer worden vele...

Vlooienbestrijding bij de hond

Vlooienbestrijding bij de hond

Vlooienbestrijding bij de hond Het best is natuurlijk om vlooien te voorkomen bij uw hond, maar dit is niet altijd even makkelijk. Lees hier meer over vlooienbestrijding bij uw hond. Wat zijn vlooien Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die veel overlast...

Het gebit van uw hond

Het gebit van uw hond

Het gebit van uw hond Honden hebben een sterk gebit. Ze gebruiken het om te eten en om zich mee te verdedigen. Een goed gebit is belangrijk voor de gezondheid van uw hond. Houd het gebit van uw hond dus in goede conditie.  Gebit van de hond De hond is een vleeseter....