Luizen bij duiven

Luizen kunnen zich bevinden op het lichaam van de duif. Niet alle soorten tasten de gezondheid aan, maar het is toch zaak om gedurende het jaar de duiven regelmatig te controleren op luizen en mijten.

Luizen

Hoewel niet alle ectoparasieten een gezondheidsbedrijging vormen is de besmettingsgraad van de duiven vaak wel een indicatie voor de hygiëne op het hok en de algemene gezondheid van duiven. Duiven die zwaar besmet zijn verkeren veelal in een slechtere conditie dan licht of neit besmette duiven. Ook bij een goede verzorging kan niet worden voorkomen dat duiven eens luis hebben, maar dat is meestal van korte duur. 

Welke luizen en mijten kunnen bij duiven voorkomen?

Er zijn verschillende ectoparasieten welke voorkomen bij duiven. Ectoparasieten zijn parasieten welke aan de buitenkant van de duiven leven. Er zijn ook endoparasieten, dit zijn parasieten die inwendig voorkomen in bijvoorbeeld de darmen. De volgende luizen en mijten komen bij duiven voor: 

 • Lange luis
 • Kleine luis
 • Schachtmijt
 • Schurftmijt
 • Bloedmijt

Bovenstaande soorten luizen zitten graag op het lichaam van duiven. De mijten zitten juist liever op de veren van de luizen, wat veeruitval kan veroorzaken. Wanneer duiven last hebben van luizen en of mijten, dan kan dat betekenen dat uw duiven ook geïnfecteerd zijn met onderliggende ziektes. Dit zijn bijvoorbeeld coccidiose, inwendige wormen en bacteriële infecties. 

Hoe herken je luizen bij duiven?

Zowel de luizen als mijten kunnen schadelijk zijn voor het welzijn van de duiven. Niet alle luizen en mijten zijn met het blote oog te ontdekken. Schachtmijten zijn bijvoorbeeld kleiner dan 1 milimeter. Deze mijten kun je alleen zien met een microscoop of als je de veer in het licht houd. Daarom kan verandering het gedrag van de duiven duiden op een luizenplaag, terwijl je de luizen niet ziet. Wanneer duiven last hebben van luizen en mijten dan kunnen ze gaan ‘dik zitten’, ze zijn onrustig en je ziet de duiven vermageren. 

Hoe herken je luizen en mijten in het hok bij duiven? 

 • Donkere naden en kieren in het hok
 • Lopende luizen in het donker
 • Overdag zie je geen luis

Waarom zijn luizen bij duiven zo moeilijk te bestrijden?

Als het duivenhok besmet is met bloedluizen, zij we in paniek en willen graag onze duiven en onzelf beschermen tegen deze parasieten. Daarom koopt men meestal een chemisch insecticide (bestrijdingsmiddel) tegen luizen om ze te doden. Na gebruik zien we dode luizen liggen. Maar na een paar dagen is het probleem weer op het oude niveau. Hoe kan dit toch?

 • Luizen verstoppen zich overdag.
  Gangbare bestrijdingsmiddelen hechten zich niet op de ondergrond. Daardoor is de werking maar zeer kort. Als we overdag bestrijdingsmiddelen gebruiken zijn de bloedluizen niet in beweging en worden dus niet bereikt. Bij daglicht bestrijden heeft dus weinig zin. 
 • Bloedluizen eten eens per 10 dagen. 
  Omdat de 55% van de aanwezige luizen maar eens per 6 tot 10 dagen naar de vogel lopen raak je maximaal 16% als je in het donker met insecticide spuit. De rest blijft in de schuilplaats en wordt niet geraakt. In het donker bestrijden heeft dus ook beperkt effect.
 • Luizen beschermen zich door lagen te maken.
  De populatie in een ‘bloedluizennest’ kan wel 10 lagen dik zijn. Als je de plaatsen al bereiken kan met spray, raak je alleen de buitenste laag. Alles wat daaronder zit blijft ongeroerd. 

Finecto+, de oplossing voor luizen bij duiven

Na jarenlange ervaring is er geleerd dat een 100% effectieve chemische bestrijding nagenoeg onmogelijk is. Met de natuurlijke Finecto+ aanpak maken we het probleem beheersbaar op een diervriendelijke manier. Het resultaat is gezondere rustige dieren en betere vliegresultaten.

Meer blogs

Zomertips voor honden

Zomertips voor honden

Zomertips voor honden Veel zon en hoge buitentemperaturen vinden we heerlijk, maar honden kunnen er problemen mee krijgen. Hieronder kunt u informatie vinden over zomerproblemen en hoe u daar mee om kunt gaan. Vlooien Met name in de lente en zomer worden vele...

Vlooienbestrijding bij de hond

Vlooienbestrijding bij de hond

Vlooienbestrijding bij de hond Het best is natuurlijk om vlooien te voorkomen bij uw hond, maar dit is niet altijd even makkelijk. Lees hier meer over vlooienbestrijding bij uw hond. Wat zijn vlooien Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die veel overlast...

Het gebit van uw hond

Het gebit van uw hond

Het gebit van uw hond Honden hebben een sterk gebit. Ze gebruiken het om te eten en om zich mee te verdedigen. Een goed gebit is belangrijk voor de gezondheid van uw hond. Houd het gebit van uw hond dus in goede conditie.  Gebit van de hond De hond is een vleeseter....